Beograd: Utorak 12.09. od 17 do 19h | Cirkuski šator – Stara Ciglana
Zagreb: Utorak 12.09. od 17 do 19h | Cirkuski šator – Pogon Jedinstvo/klub Močvara
Pozivaju se svi/e zainteresirani/e cirkuski umjetnici I umjetnice s prostora Regiona da sudjeluju u
Predstavljanju CIRCUS NEXT platformu
Cirkorama i Cirkusfera su, uz Room 100 iz Splita, od ove godine partneri evropske cirkuske platforme CIRCUS NEXT, koja za cilj ima da identifikuje mlade cirkuske umetnike i grupe u Evropi i podrži njihov rad kroz grantove i rezidencije, te će predstavljanje ovog programa na Cirkobalkani biti prvi korak u razvoju i podršci cirkuskim umetnicima u regionu.
Jeunes Talent Cirque je nastala 2001-2002. godine povodom godine cirkuske umetnosti pod vođstvom francuskog Ministarstva kulture. Ovaj inovativni projekat koji je provela francuska organizacija “Scene du cirque” je imala za cilj da identfikuje mlade savremene cirkuske umetnike i da podrži njihov nastanak i razvoj kroz grantove i rezidencije. Prvo izdanje se desilo u Oktobru 2002. godine, gde je 13 cirkuskih trupa predstavilo svoje projekte. Sve su od podrške Jeunes Talents Cirque dobile priliku da stvore svoje predstave u dobrim uslovima i da naprave ime iza sebe. Ova šema podrške je obnovljena u ciklusima od po 2 godine i proširena na druge evropske zemlje.
2007. godine osnovana je organizacija Jeunes Talents Cirque Europe koja je bila potpuno posvećena implementaciji mreže evropskih partnera, a 2012-2013. je promenila ime u CIRCUS NEXT. Tokom godina CIRCUS NEXT je postala ključna platforma za razvoj savremenog cirkusa u Evropi, kao i za priznanje cirkusa kao umetničke forme.
Kroz projekat platforme i saradnje na evropskom nivou, CIRCUS NEXT nudi optimalne uslove za rad i stvaranje savremenih cirkuskih produkcija, i predstavlja važan program podrške mobilnosti umetnika širom evropske teritorije.
Tokom 16 godina postojanja 78 grupa i pojedinaca širom Evrope je dobilo podršku ovog programa.

Na predstavljanju u Beogradu i Zagrebu o svojim iskustvima kao laureata govoriti će Antonia Kuzmanić iz splitske cirkuske kompanije ROOM 100. Sudionici/e će dobiti priliku da se informiraju o načinu apliciranja na natječaj koji uskoro izlazi, kao i materijalima koji su potrebni za aplikaciju. U Zagrebu Antoniji će se priključiti Dana Auguštin i Romano Dautanac, koji će također pričati o svojim iskustvima u sklopu Circus Nexta i što im je sudjelovanje u Circus Nextu donijelo kao cirkuskim umjetnicima u daljnjem radu.
Dođite, poslušajte, pitajte i prijavite se!
I bacite oko na: http://circusnext.eu/en/home

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *