Cirkobalkana 2016
Cirkobalkana 2016

Upakovane – Cirkusfera (SR)

Predstavu „Upakovane“ nije lako smestiti u jednostavan pozorišni okvir, ona iako se dešava u pozorištu je neraskidivo povezana sa cirkusom. U pitanju je plesno-cirkusno-pozorišni komad. Uz pomoć elemenata savremenog plesa i novog cirkusa predstavljen je radni dan četiri obične magacionerke, koje okružene raznoraznim pakovanjima, paketima i kutijama traže mesto za sebe i svoje snove, želje i nadanja.
Koliki je snovima rok trajanja, koliko moraju da odstoje pre nego što nam dozvole da poslovna mašinerija postane udobna svakodnevica? Neizbežni sudar poslovnog i privatnog života menja zaposlene koji, dok skrivajući svoje, pakuju tuđe snove…
Tokom predstave scenografija oživljava i postaje cirkusko-akrobatsko-plesna rekvizita, uz pomoć koje se osvaja i vazdušni prostor scene. Upravo tako magacionerke olakšavaju svoje radne sate provedene u međuprostoru, ni na nebu ni na zemlji ili u ovoms lučaju ni u kutiji ni van nje.

Autorke projekta su četiri cirkuzantkinje iz Cirkusfere, koje su inspiraciju našle u paralelama između na prvi pogled „običnih“ radnih mesta (administrativnih, fizikalnih radnika…) i onih na prvi pogled sasvim „neobični“ (umetničkih, estradnih radnika…). Iz, logički nemogućih, sudara ovih paralela nastala je predstava koja svojim neobičnim scenskim jezikom slavi sličnosti ovih različito provedenih 8 radnih sati.
Prvi korak pri realizaciji ove ideje bilo je svakako uključenje koreografa iz oblasti savremenog plesa, što je povuklo spajanje cirkuskih i plesnih veština. Kasnije sa priključivanjem rediteljke predstava dobija pozorišniji karakter. Poslednji, ali svakako i neophodni dolazak dve muzičarke je povezao sve u jednu raznoliku celinu.
Premijera je održana 19.februara 2016. god u DKSGu, u okviru programa Otvoreno pozorište.
Autori projekta: Biljana Zlatanović, Hristina Šormaz, Sanja Radulović i Danka Sekulović
Koreograf: Sanja Cvrkotić
Reditelj: Ana Popović
Muzičarke: Ljubica Damčević i Katarina Ranković
Produkcija: Cirkusfera

5.10.2016. u 20:30, ZPC, Zagreb
Cijena ulaznice: 40 kn

loading