Cirkobalkana 2016
Cirkobalkana 2016

TORTURE – Cirkorama (HR)

Tortura (lat.tortus = „izokrenut“ , fr. Torture= „pitanje“ prema Diderot. Encyclopédie) je čin namernog nanošenja fizičke ili psihičke boli s ciljem da se ispuni neka želja osobe koja vrši torturu ili da se žrtva navede na određenu akciju. Po definiciji, tortura se vrši s namerom i znanjem. Tortura je zakonom zabranjena u većini država… Zakonom zabranjena, ali ipak sveprisutna.

Prigrlili smo torturu kao svakodnevni čin i ritual, činimo je sebi samima, mi – Ljudi iz Cirkusa.
Višenje na udovima, bacanje sa visine, repeticije do iznemoglosti, prinuda da se bude u određenim položajima, samo su neke od naših malih tortura koje činimo sebi i partneru koje se iz dana u dan ponavljaju sa tendencijom da se povećava broj sati provedenih u prostoriji za mučenje tela. Nema poštede ni za psihu. Cilj? Mučimo sebe da bi nas priznali drugi. Na kraju sami sebi dajemo priznanje. Zasluženo !?!

Troje izvođača na sceni pokušava pokretom i muzikom da prenese svoje viđenje torture, prisutne u svakodnevnom društvenom životu i umetničkom stvaralaštvu. Koristeći definiciju reči tortura i njene praktične oblike kao motive, izvođači ih implementiraju u izvođenje kroz muziku, akrobatiku, manipulaciju objektima, VJ-ing… Ovde je reč o preispitivanju sitnih i ponešto većih mučenja koja činimo sebi i koja nam drugi čine na putu do sopstvenog umetničkog ostvarenja.

Autori i izvođači:
Jadranka Žinić Mijatović, Nikola Mijatović, Bruno Motik
Gostujući muzičar:
Miloš Dilkić

Izvodjenje

28.09. od 21h CZKD
TORTURE/ Cirkorama (HR)
Predstava cirkuske sadašnjosti
Trajanje: 50 min

loading