Trenutno gledate sajt CIRKOBALKANE 2013
You are watching site CIRKOBALKANA 2013 Zatvori/Close
X

O projektu

CirkoBalkana je “federacija” tri cirkuske organizacije- Cirk’Oblique iz Francuske, Cirkusfere iz Srbije i Cirkorame iz Hrvatske- koja će 2 mjeseca provesti u cirkuskom šatoru (od 7.4. do 29.5.2013.) na 2 lokacije- u Zagrebu i Beogradu. Na mapi projekta trebale su se naći još Bosna i Hercegovina i Makedonija, međutim kako se radi o prvoj godini projekta, odlučili smo se započeti od “manjeg zalogaja” i suziti projekt na dvije zemlje Regije.

Glavni nositelj projekta je Cirk’Oblique- cirkuska kompanija iz Francuske koja posjeduje cirkuski šator.

Šator će se dizati u navedenim zemljama i u njemu će se ugostiti umjetnička ostvarenja kako lokalnih partnera tako i francuskih umjetnika, prezentirati će se cirkuske scene Hrvatske i Srbije, te odvijati edukacija zainteresiranih svih dobnih skupina.

Osnovna nakana projekta je da se, pored postavljanja cirkuskog šatora kao neovisnog izvedbenog prostora, poduče lokalne cirkuske organizacije i umjetnici po pitanju funkcioniranja, kreiranja i održivosti kako “putujućeg” performansa, tako i cirkuskog šatora; te uspostaviti kontakt s lokalnom publikom kroz predstave, program “Open Stage” i radionice.

Ako se pokaže uspješnim i održivim, projekt se za slijedeću godinu planira realizirati u drugim gradovima Hrvatske i Srbije, kao i njegovo proširenje na ostale zemlje Regije.

Kontekst:

Kako u našim zemljama cirkus nije uvažen kao profesija u sklopu izvedbenih umjetnosti, ne postoji mogućnost institucionalnog treniranja i izučavanja raznovrsnih cirkuskih vještina. Interes ovog projekta je da u navedenim zemljama pomogne cirkuskim umjetnicima i tehničarima zainteresiranim za izvedbe u cirkuskom šatoru, pružajući im početni impuls da postanu autonomni i stručni u svom polju.

Osnovni ciljevi:

  1. Suradnja i okupljanje aktivnih članova cirkuske zajednice na Balkanu oko “ture pod cirkuskim šatorom” u glavnim gradovima Hrvatske i Srbije.
  2. Kreacija i izvedba visoko kvalitetnih performansa s ciljem podizanja svijesti lokalnih zajednica o novocirkuskim umjetnostima
  3. Obuka cirkuskih performera i tehničara iz Hrvatske i Srbije u podizanju i održavanju cirkuskog šatora kao putujuće pozornice, omogućiti im da se educiraju za gostovanja I organizaciju logistike
  4. razmjena tehnika podučavanja vezanih uz cirkusku edukaciju kao i pružanje mogućnosti treniranja cirkuskih umjetnika i tehničara kako francuskih tako i lokalnih, zajedno pod cirkuskim šatorom